Am participat, alaturi de 151 fotografi din Romania, UK, US, Belgia si Italia la prima editie WeddCamp, 28-29 iunie 2016. Pentru cei care nu stiu ce este WeddCamp, este o conferinta la nivel international despre fotografie de nunta, si a fost prima oara cand s-a organizat ceva de asemenea anvergura in Romania, la nivel similar cu cele din strainatate. Nu este prima mea participare la astfel de evenimente, am mai fost in 2015 si 2016 la conferintele organizate de FearlessPhotographers, asa incat am putut sa apreciez cu adevarat ce am vazut si experimentat in cele doua zile dedicate evenimentului. Ca organizare, mi s-a parut impecabila, atat din punct de vedere al locatiei alese, cat si al confortului asigurat participantilor (accesibilitate, sala , traducere, mancarea oferita), si cu asta cred ca am spus totul. Ca prietena cu echipa organizatoare, si cunoscand mici detalii din culise, pot sa va spun ca efortul depus pentru ca acest eveniment sa iasa asa cum a iesit, a fost enorm.

As vrea sa va povestesc ce au insemnat pentru mine cele doua zile de conferinta, si workshopul lui Daniele Vertelli la care am participat pe 30 iunie.

prezentari

Este genul de experienta care se traieste la nivel personal.

Fiecare speaker in prezentarea lui atinge subiecte cu care rezonam diferit, dar cu siguranta plecam cu ceva de la fiecare. Mi-au placut enorm toate prezentarile, si am apreciat sinceritatea (si emotiile) prezentatorilor, dar pentru mine personal, top au fost Narcis Tarcea ( IMAGIA) , Marian Sterea si Daniele Vertelli. Narcis pentru ca m-a lovit exact in punctul meu slab, si anume marketing, capitol la care stiu cat stau de prost, Marian pentru ca m-a motivat, cu explicatii pertinente si exemple personale sa fiu mult mai activa in social media, si sa incerc platforme pe care nu le foloseam de lene,  si Daniele, care prezentand sursele lui de inspiratie ne-a oferit o calatorie fantastica in lumea artei, filmului, arhitecturii. Asa, ca observatie personala, in caz ca va ganditi la impactul acestor prezentari, am vazut ca Vertelli si-a facut cont de Instagram dupa ce l-a auzit pe Marian vorbind despre asta. Bine, si eu mi-am facut.

V-am spus ca aceste conferinte se traiesc la un nivel emotional si inspirational cu totul personal. Nu vreau sa va povestesc in amanunt ce a spus fiecare vorbitor in prezentare, dar m-am bucurat enorm sa-i aud pe Andra si Marius (AMDRAGAN) povestind cum au obtinut anumite imagini, si aratand cata munca, atentie si dedicare este necesara pentru a obtine rezultate WOW, pe Robert si Irina (CROMATICA), vorbind despre inceputurile lor, prezentand proiecte personale, si demonstrand cum sursa unicitatii tale ca fotograf poate fi suma experientelor tale de viata. Gabi si Marius (PHOTOCHIC) au atins printe altele subiecte delicate, cum ar fi ajutorul pe care il putem oferi colegilor, si mi-a facut placere sa ii vad aratand in fata tuturor prima lor sesiune foto, cu mult timp in urma, si dovedind cum drumul spre success este unul dificil, dar nu imposibil pentru cei care vor cu adevarat. Catalin Georgescu a fost ca o explozie de viata. Este un fotograf deosebit, cu o personalitate efervescenta, care prezentandu-ne portofoliul sau extrem de variat ca subiecte abordate, ne-a dat un imbold in a aborda si alte genuri, pentru propria placere sau, de ce nu, ca business. Philippe Nieus este un fotograf belgian pe care il urmaresc demult, si pe care am avut placerea de a-l cunoaste personal in 2015.  Ne-a aratat, printe altele, cum se pot obtine imagini fabuloase in timp record – la nuntile lui sesiunile foto sunt extrem de scurte, una, maxim doua reprize de 10-15 minute, si asta pentru ca o nunta in Belgia, si nu numai, este mult mai scurta si destul de diferita fata de Romania. Cu accentul potrivit, pe calitate, nu cantitate, panica multor fotografi ca nu au timpul necesar pentru sesiune foto in ziua nuntii cu siguranta va dispare dupa ce l-au vazut pe Philippe.

Pentru mine personal, un alt aspect important al acestei conferinte a fost networkingul, si aici ma refer la relatii. Am cunoscut in persoana fotografi pe care ii stiam doar de pe Facebook, m-am intalnit cu prieteni pe care ii vad rar, pentru ca ne desparte distanta.  Regret din tot sufletul ca timpul a fost limitat, dar cu atat mai pretios.

group

Sa va povestesc un pic si despre workshop-ul cu Daniele Vertelli. Pentru cei care nu il cunosc, il gasiti aici – www.danielevertelli.com

Pot sa elimin intr-o singura fraza despre ce nu s-a discutat – aparatura, shooting, setari etc etc, si nici nu am simtit nevoia de asa ceva.

Pe mine m-a facut sa ma gandesc profund la cine sunt eu azi, ca fotograf, sa imi gasesc curajul si motivatia de a arata acest lucru (mda, trebuie sa schimb total site-ul). Ne uitam cu totii cu jind la fotografiile facute de fotografi din afara Romaniei, mormaind printe dinti ca aceia au locatii, decoruri bla bla si vine Daniele si ne arata nunta cu care a luat locul I in 2014 la concursul organizat de Asociatia Fotografilor din Italia. Aruncati aici o privire: http://www.danielevertelli.com/silviastefano ca sa vedeti simplitatea oamenilor, a locatiei si frumusetea imaginilor. Daniele m-a facut sa-mi doresc sa ma intorc la un stil pe care l-am abandonat, orbita fiind de imaginile premiate in concursurile la care particip (multe in care nu ma regasesc, gen peisaj cu miri mici )si mi-a readus in minte si in suflet frumusetea lucrurilor simple.

Un lucru care s-a discutat la workshop si care imi pare rau ca nu a fost spus la conferinta (a fost dezbatut in cadrul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri) a fost importanta existentei unei Asociatii a fotografilor. Cine stie, poate si la noi se va infiinta, cu cat mai repede cu atat mai bine.

vert

Caro Daniele, grazie mille per tutto !

 

Si in concluzie …. Ne vedem anul viitor la WeddCamp !

Multumesc pentru fotografii Cristian Manolache si Marian Sterea.